DELOVNE SKUPINE
Sonda je bila uspešno spuščena še drugič, najlepša hvala vsem, ki ste nam pri projektu pomagali

Sondo smo uspešno spustili z igrišča gimnazije v Karlovcu v ponedeljek 29. aprila nekaj minut čez dvanajsto. Spusti je potekal ob pomoči dijakov tamkajšnje gimnazije. Pri spustu je sodelovalo okoli 20 dijakov projekta ob pomoči njihovih mentorjev. Vse se je začlo z napihovanjem helijevega balona, kasneje je skupina dijakov začela pripravljati sondo, namestila in preizkusila senzorje ter kamere in pripravila padalo za varen spust. Ko je bil balon pripravljen in napolnjen z osem kubičnimi metri helija, smo celotno kompozicijo zvazali skupaj in se pripravili na spust. Sledil je ša zadnji test, da vse deluje tako kot je potrebno, preden smo skupaj odštevali zadnjih deset sekund do izpustitve sedov našega dvoletnega dela v vetrovno atmosfero. Po izpustu je sondo kot je bilo pričakovano kar močno zanašalo, a na srečo to ni vplivalo na merilne in sledilne naprave. Pa dobri uri leta je sonda s pomočjo padala varno pristala na tleh, kjer jo je terenska ekipa po 30 minutah pobrala in jo pripeljala nazaj v Slovenijo.

Pot sonde

Ker pa slika pove več kot tisoč besed si pogljete galerijo slik, ki so nastale ob spustu :)

Sonda je bila najdena

Sondo je našel g. Anton Blatnik iz Hinj (na spodnji sliki)

slika najdbe

Pridobljeni podatki in interpretacija le teh bo na voljo takoj, ko bo to mogoče.

Nekaj slik iz pregledovanja:

Pa še nekaj slik

Ostale slike, posnetki, ki jih je sonda naredila in podatke, ki smo jih med spustom pridobili bomo objavili najkasneje danes do 24 ure.

Spust sonde

Danes zjutraj smo ob 5.08 izpred poslopja Agencije Republike Slovenije za okolje uspešno spustili sondo v vesolje. Spust je navdušeno spremljalo veliko dijakov, njihovih staršev, profesorjev in drugih obiskovalcev, sam spust je potekal po vnaprej pripravljenem načrtu in brez zapletov.
Žal se je GPS signal kmau izgubil in sondo sedaj iščemo na druge načine.

Reportaže s spusta sonde

24ur.com

Slike s spusta sonde
Še en korak do cilja ...

Preizkušanje sonde

V nedeljo, 22. januarja 2012, še pred 7.00 zjutraj, se je pred Kristalno palačo v ljubljanskem BTC-ju zbrala ekipa Vič gre v vesolje z mentorji. Moralno podporo so držali tudi nekateri starši in gospa ravnateljica.

Izvedli so še en, ključen poskus pred finalnim dejanjem: testno so spustili sondo s skoraj 100 m visoke Kristalne palače in pri tem preizkusili delovanje padala, senzorjev, kamer in trdnost sonde.

Poskus so izvedli štirikrat:

  • v prvem poskusu so spustili sondo, ki so jo obremenili z utežjo,
  • v drugem poskusu so spustili minimalno obremenjeno sondo
  • v tretjem poskusu realno obremenjeno, delujočo sondo z vsemi senzorji in s krilci,
  • četrti spust pa so ponovili z delujočo sondo z vsemi senzorji, vendar brez krilc.

Kako so sonde padale, si lahko ogledate na posnetkih. Z besedami pa se ne da opisati zadržujoče sape in napetosti pred spustom ter veselja ekipe nad uspelim poskusom.

Velika zahvala BTC City-ju, da so prisluhnili naši prošnji in mladim omogočili ta poskus.

Delovna miza

Delovna miza po treh urah dela.Pred kratkim smo odšli na Pohorje, kjer smo testirali padala in nekatere senzorje. Testiranje je bilo uspešno: senzorji dobro delujejo in jih kljub predelavi nismo poškodovali, padala pa si lahko ogledate na spodnjem filmčku.


Če še niste slišali: VIČ GRE V VESOLJERes je dijaki 2. 3. in 4. letnika že od novembra izdelujemo in opremljamo atmosfersko sondo, ki jo bomo februarja spustili v vesolje - no vsaj do višine 35 km. Njeno pot bomo posneli in med vzponom merili različne fizikalne in kemijske spremenljivke. Za povrh pa bomo nanjo namestili še živo posadko ekstremofilov.Sponzorji: