DELOVNE SKUPINE
skupina svetlobnih meritev

Na sliki: Eva Rajh, Aljaž Škrjanc, Aleksander Učakar, Ava Rajh

SVETLOBNE MERITVE

Naša skupina je zadolžena za merjenje svetilnosti, UVA (ultravijolično sevanje tipa A) in UVB (ultravijolično sevanje tipa B) sevanja.

UV sevanje je elektromagnetno sevanje sonca, ki prodre do zemljinega površja in obsega valovne dolžine od 10 - 400 nm. UVA in UVB se razlikujeta po valovnih dolžinah in količini sevanja, ki prodre do površja. Več kot 98% sevanja, ki prodre do površja zemlje sestavlja UVA, večina UVB pa se absorbira v plasti ozona.

Svetilnost je količina elektromagnetne energije, ki jo odda telo v nekem času. V našem primeru sonce na površino senzorja med dviganjem sonde.

Najprej smo senzorje preverili, kako delujejo in kako bi jih bilo najbolje obrniti na sondi. Ugotovili smo, da imajo vsi trije svetloba zelo ozko merilno območje, verjetno zato, ker so namenjeni delovanju v laboratoriju.

Odločili smo se, da jih na sondo namestimo obrnjene navzgor, saj bomo s tem najbolje izkoristili njihovo ozko merilno območje. Ker pričakujemo, da se bo svetloba vrtela, svetloba svetlobi zagotovo ne bodo izpostavljeni ves čas in bomo zato neveljavne podatke izločili z pregledom posnetka kamere. Izvedeli pa bomo katero smer je bila svetloba zasukana in s kakšno hitrostjo, če sploh, se je med dviganjem vrtela. Senzorje smo vsaj približno prilagodili velikosti in obliki sonde. To smo dosegli s tem, da smo daljše ročaje, namenjene držanju in lažjemu upravljanju odstranili, dolge žice, ki so povezovale senzor z napravo za zbiranje podatkov pa skrajšali in odstranili vse odvečno ohišje s svetlobnega senzorja. Senzorje smo skupaj z ostalimi skupinami preverili še na Pohorju in s tem potrdili uspešno prilagoditev.